Geschiedenis

De geschiedenis van Odijk – Zwanenburg gaat terug naar 1955. In dat jaar begon de oprichter van het bedrijf, Dhr. Jan van Odijk, met loonwerk en het diepploegen en egaliseren van weilanden voor boeren in de regio. Op de boerderij aan de Zielhorsterlaan te Hoogland maakte het vee langzaam maar zeker plaats voor machines. Het begon met een tractor met een kraanopbouw, maar algauw kwam daar een bulldozer, een rupskraan en een shovel bij.

In 1969 doet Henk Zwanenburg, de schoonzoon van Jan van Odijk, zijn intrede binnen het bedrijf. Hiermee is de naam Odijk – Zwanenburg een feit. Al gauw worden de eerste sloopklussen aangenomen. Ook dankzij de uitbreidingsdrift van de gemeente Amersfoort, worden steeds meer werkzaamheden in de bouw uitgevoerd.

Doordat het diepploegen en egaliseren van landbouwgronden op een eind liep en het boeren loonwerk steeds meer gespecialiseerd werd, heeft het bedrijf zich steeds meer gericht op sloopwerk en grondwerk. Ook krijgt het bedrijf een nieuwe locatie aan de Lindeboomseweg te Hoogland, waarbij het machinepark een nieuwe impuls krijgt.

In 1994 komt zoon Ignas Zwanenburg bij het familiebedrijf in dienst, nadat hij zijn studie aan de HTS weg- en waterbouw heeft afgerond. In deze periode worden ook steeds meer woningbouwprojecten op aannemingsbasis uitgevoerd, waarbij ook het rioolwerk en straatwerk steeds meer een belangrijke factor gaat vormen.

In 1997 wordt het VCA-certificaat behaald als een van de eerste bedrijven in de regio. Voor het familiebedrijf was dit enkel een kwestie van een VGM-systeem opzetten, de keuringscertificaten rangschikken en het behalen van het VCA-diploma door onze medewerkers. Voor de buitenwereld veranderde er weinig aangezien de machines en kettingen reeds jaarlijks werden gekeurd en nagezien.

Wegens de nieuwbouwplannen van de Gemeente Amersfoort is het bedrijf genoodzaakt te verhuizen naar een andere locatie, gelegen op het nieuwe industrieterrein Calveen. Op de Spacehuttle 1 worden twee panden gebouwd voor de stalling van ons machinepark, een kantoor en een werkplaats.

Tevens wordt het terrein ingericht voor de overslag en verkoop van diverse soorten zand en grond. Vrijkomende grond vanuit bouwputten wordt hier ook gezeefd en voorzien van AP-04 certificaat, waarna het zijn afzet vindt bij onze klanten.